Sült hagymás, zabos DNK


Kivételesen eszembe jutott szombaton, hogy bekeverjek egy adag tésztát lefekvés előtt, úgyhogy vasárnap reggel friss, ropogós, lyukacsos kenyeret sütöttem vaslábosban. És igen, befér a sütőbe a vaslábos, jéj :) A sült hagyma jól működik a tésztában, szerintem máskor is használni fogom. 

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt - fele zabliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl meleg víz
  • 2 marék sült hagyma
  • kis liszt a formázáshoz és a sütéshez

A lisztet, sót és élesztőt összekeverjük egy nagy tálban, hozzáöntjük a vizet, majd pár mozdulattal összekeverjük, de csak annyira, hogy mindenhol nedves legyen. A tálat lefedjük majd 12-18 órán át hagyjuk dolgozni az élesztőt.
A sütőt, benne a fedeles tállal, előmelegítjük 260 fokra. A tésztát egy kis liszttel és a hagymával összeforgatjuk, majd, amíg a sütő felmelegszik, hagyjuk még egyszer kelni. A tésztát a forró edénybe fordítjuk, fedővel 30 percet, majd fedő nélkül még 20 percet sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni. 

Megjegyzések

Anazar üzenete…
Pompás lehet!
rágica üzenete…
Mekkora lábasban sütötted? (Hány literes?)
mandy tarragon üzenete…
10 literes lehet talán, jó nagy jószág. Viszont ehhez a kenyérhez egy negyedekkora jénai is bőven elég lenne.
Lilla üzenete…
nem vagyok nagy kenyér-fogyasztó/rajongó, de ez tök jól néz ki, és sült hagyma... nyammmm
mandy tarragon üzenete…
Frissen sülve, krémsajttal, sült hagymával megszórva... Holnap kell sütnöm egy újabbat :)

Népszerű bejegyzések