Mandy szereti


... kiskanállal összetörni a karamellt a créme brülée tetején :) Épp mint Amélie. Hallgassátok meg eredetiben, olyan gyönyörű nyelv a francia, mintha folyamatosan szerelmes szavakat suttognának :)



Apukámtól kaptam a legutóbbi vásárban egy minilángszórót, mi másra is lenne értelme használni, ha nem créme brülée készítésre :) A recept a Nélkülözhetetlen Desszertek című könyvből van, jól bevált.

Hozzávalók, 6 személyre:
  • 7,5 dl tejszín
  • 2 vaníliarúd
  • 8 tojássárgája
  • 12,5 dkg cukor
  • 3 teáskanál barnacukor

A vaníliarudakat ketté vágjuk, beletesszük a tejszínnel együtt egy lábosba és összemelegítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni, hogy átvegye a vanília ízét. A rudakat kivesszük. A tojássárgáját kikeverjük a 12,5 dkg cukorral, majd összekeverjük a tejszínnel, és nagyon lassú tűzön krémmé főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, senki nem szereti a vaníliás rántottát. ;) A krémet szétosztjuk 6 formába, majd hagyjuk kihűlni, és pár órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kb. egy órával elkészítjük a karamellréteget. A barnacukorral megszórjuk a krémet, majd a minilángszóróval ráégetjük. Kézre, textíliákra vigyázni :)
Ha nincs lángszórónk, akkor a könyv szerint próbálkozhatunk grill alatt is: melegítsük fel alaposan a grillt, a formákat állítsuk jégkockák közé, és toljuk be a grill alá. Ez a jégkockás móka azért kell, mert a krémet nem szeretnénk felmelegíteni. Ha valaki próbálta már így, jó lenne, ha adna valami visszajelzést, hogy működik-e a dolog. :)
Ha kész a karamell, akkor még egy kicsit visszatehetjük a hűtőbe hűlni a krémet, de ne sokáig, mert a karamell csak ropogósan finom :)

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Szepy is szereti megtörni rajta a cukorréteget!:)
trinity üzenete…
én is, én is:)))

Népszerű bejegyzések